Bademcik Taşları

Bademcik Taşı

Bademcik taşları ağız kokusu, boğazda batma ve takılma hissi gibi rahatsız edici belirtileriyle hastaları mutsuz eden bir koşuldur.  Bazen de bademcik taşlarının mikroplanmasıyla tekrarlayan bademcik ve boğaz infeksiyonları da sıkıntı verici olabilir. Tıpta tonsillolit ya da magma adını verdiğimiz bademcik taşı bademciklerin gözenekleri arasında beyaz ya da gri renkli odaklar halinde farkedilir. Gıda kalıntıları ve salgıların birikimi sonucu küçük bir pirinç tanesi büyüklüğünde de olabilir, bademcik dokusunun içerisine doğru büyüyerek bir fındık büyüklüğüne dahi erişebilir. Haliyle büyüdüğü zaman sadece nefes kokusu değil, takılma ve ağrı hissi gibi belirtiler de yapabilir. Bademciklerindeki bu beyazlanmaların bir boğaz infeksiyonu zannedilmesi nedeniyle pek çok hasta defalarca antibiyotik kullanmıştır. Oysa bademcik taşında antibiyotik kullanılması, çürümeyi geciktirdiği için sadece ağız kokusunu geçici olarak azaltabilir. Yani burada antibiyotik çözüm değildir, sadece gerçekten bir doktor tarafından teşhis edilen boğaz iltihabı olduğu dönemlerde kullanılmalıdır.

Bademcik taşı olan hastaların çoğu gözeneklerdeki birikintileri sıkıştırma yoluyla çıkartarak temizlemeyi öğrenirler. Ancak öğürme refleksi nedeniyle bunu yapamayanlar zaman zaman bir KBB uzmanına başvurarak, bu uygulamayı boğazı hafifçe uyuşturan spreyler eşliğinde doktorlarına yaptırırlar. Bademcik yapısı zedelenmeye ve kanamaya müsait olduğu için bu uygulama çok dikkatlice yapılmalıdır. Büyük magmaların çıkartılması çok zor olabilir.

Bademcik taşlarının oluşmasını azaltabilecek bazı uygulamalar yapılabilir:

  1. Yiyecekler iyice çiğnendikten sonra yutulmalı,
  2. Gıdalar bir yudum su ile yutulabilir ve genel olarak bol bol su içilmeli,
  3. Ağız hijyenine önem verilmelidir; çeşitli ağız gargaraları kullanılabilir,
  4. Bir süre gıda olarak süt ürünleri alınmasına ara verilmesi denenebilir.
  5. Ağız kurumasında payı olan burun tıkanıklığı tedavi edilmelidir,
  6. Geniz akıntısı varsa tedavi edilmelidir.

 

Bademcik taşı olan hastalarda burun tıkanıklığının ve geniz akıntısının nedeninin bulunması ve tedavi edilmesi belirli bir oranda fayda sağlayabiliyor. Bu uygulamalardan fayda görmeyen hastalarda, bademcik taşları yol açtığı belirtilerle çok sıkıntı veriyorsa, bazı girişimsel yöntemlerle tedavi yapılabilir. Bademciklerin gözeneklerini düzleştirmek (cryptolysis) veya kansız yöntem olarak bilinen Thermal Welding ile bademcikleri almak, mecburi durumlarda kesin çözüm için başvurulabilen uygulamalardır.

Konuyla İlgili Diğer Yazılar
  • 1
    1 answers
    ESRA 29.01.2022 18:59:52

    Hocam , merhaba ben 21 yaşındayım 12 yaşımdan beri bademcik taşı sorunu ile mücadele ediyorum düzenli dış fırçalama ile ağız bakımımı yapıyorum fakat yine işe yaramıyor. Beni ve çevremi bu ciddi anlamda rahatsız ediyorum sizce ameliyat söz konusu olabilir mi bu gerekebilir mi?

    1
    • 30.01.2022 09:53:39

      Esra Hanım geçmiş olsun; diş ve ağız bakımından daha önemlisi bu sayfada yazdıklarımın üzerinde durulmasıdır. Bunlarla çözüm sağlayamadığımız hastalarda, eğer mecbur kalırsak ameliyatlı seçeneklere gelinebilir.

  • 1
    1 answers
    DİLARA Y 11.07.2021 23:33:36

    Merhaba Atilla Bey, çok uzun süredir ağız kokusundan şikayetçiyim. Dişlerime baktırdım mideme baktırdım ama hala geçmiyor ve inanılmaz rahatsız edici... Ve bazen sebepsiz yere boğazımda acı hissediyorum. Gözle görülür şekilde belirgin değil yani aslında keşke fotoğraf yollama şansım olsa size. En azından taş mı değil mi teşhis konulabilirdi. Telefon ile çektim çok minik minik beyazlıklar görülüyor. Sık sık ve küçük. Benim temizlemem mümkün değil. ne yapmam gerekir?? Diğer hastalara yazdığınız yorumlarda bunu kolaylaştıran durumlara bakmak gerekir demişsiniz. Bunu kolaylaştıran ne olabilir ki ? Süt ürünlerini kesmeyi denedim 2 hafta hiç yemedim ama değişiklik olmadı..

    1
    • 13.07.2021 11:43:16

      Dilara Hanım, süt ürünleri dışında hastanın diğer alışkanlıkları, sıvı alım miktarı, sıvı kaybına yol açan hastalıklar, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı vs gibi pek çok durumu da sorgular, gerekirse araştırır ve değerlendiririz. Ayrıca bademcik taşları dışında da ağız kokusuna yol açan hastalıklar vardır. Bunu için kendi bölgelerimizin (burun-geniz-boğaz-gırtlak/yutak) endoskopik muayenelerini tamamlamamız gerekir.

  • 1
    1 answers
    GÖKÇE 7.07.2021 15:32:06

    Merhaba doktor bey aynı şikayetler bende de var tek taraflı bademcigimde delik ve içine yemek kirintilari girip koku yapıyor bunun ameliyattan başka çözüm yolu var mı internetten arastiyirum tuzlu su yapın diyorlar adaçayı ebegumeci karıştırıp gargara yapın diyorlar tentirtiot bile sürün bademciginize dediler ve peynir süt urunleri fazla yemeyin dediler doğru mu sizce bu bilgiler? Siz ne öneriyorsunuz

    1
    • 9.07.2021 12:04:48

      Tuzlu su gargara yapıp süt ürünlerinden uzak durabilirsiniz. Benim diğer faydam bunu kolaylaştıran diğer sebepleri araştırıp ele almaktadır. Buna göre tedaviler yapıyorum; ameliyatta seçenekleri ancak son çare olarak öneriyorum.

  • 1
    1 answers
    BUSE 3.07.2021 06:29:58

    Merhaba iyi günler benim de tek taraflı bademcigimde delik ve icinde beyaz kokulu şeyler var arada kendim çıkarıyorum kaç aydır duzelmedi antibiyotik de işe yaramadı ağız kokusu var ne yapmalıyım yardimci olur musunuz

    1
    • 4.07.2021 10:57:15

      Buse Hanım geçmiş olsun. Önce bademcik taşlarının oluşmasına yol açan sebepleri belirleyip, ele almak gerekli. Buna göre hastaların önemli bir bölümü rahatlayabiliyor. Sizi de bu amaçla bekleriz.

  • 1
    1 answers
    MİRAC 24.06.2021 21:40:08

    Hocam merhaba ben 14 yaşındayım boğazimda arada minik sert taşlar çıkio doktors gittim gargara verdi kullandım agiz kokum azaldı ama sanki bisey varmis gibi oluyo bişey olumu yada zararlımı veya bağdemciklerimi aldirmalımıyım

    1
    • 26.06.2021 11:02:39

      Miraç Merhaba, bademcik ameliyatı çeşitli riskleri olan bir ameliyattır; kanama bunların başında gelir. Bu nedenle bir ameliyat kararı vermeden önce hastanın belirtileri ve hastalığını takip ederiz. Ameliyatlı seçenekleri son çare olarak yani diğer tedaviler fayda etmediğinde, başka seçenek kalmadığında uygulayabiliriz. Benim görüşümü istiyorsanız, teşhisleri kendim belirlemeli, kendi görüşlerime göre tedavi ve takipler yapmalıyım.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.