Burun Eğriliği Ameliyatı-Deviasyon Ameliyatı

Burun eğriliği ameliyatı

Burun tıkanıklıkları genel sağlığımızı pek çok açıdan olumsuz etkileyebilir.  Kalp ve akciğerlerimizin sağlığı, tat ve koku duyularımız, uyku kalitemiz ve birçok sistemin düzenli çalışması burun solunumunun rahat olması ile doğrudan ilişkilidir.

Burun tıkanıklığına genellikle burundaki kemik-kıkırdak eğriliklerinin yol açtığı düşünülür. Bu durumda da deviasyon ameliyatı çoğunlukla tek tedavi seçeneği olarak görülür. Ancak her burun tıkanıklığının nedeni burun eğriliği olmayabilir ve öyle olsa bile burun eğriliği ameliyat gerektirmeyebilir.

Sonradan ortaya çıkan ve giderek artan burun tıkanıklığının nedeni genellikle burun etleri yani tıbbi adıyla “konka şişmesi”dir. Çünkü burnun kıkırdak-kemik gelişimini tamamlaması 18 yaşında son bulur. Bu yaştan sonra “eğriliğin artması” diye bir durum olağan koşullarda mümkün değildir. Bu durumda sonradan gelişen burun tıkanıklığının başka nedenleri olduğunu söyleyebiliriz.

Her Deviasyon Ameliyatı Gerektirmiyor

Burun etleri neden şişer?

Konka şişmelerine en çok, sigara içenlerde, hava kirliliği olan bölgelerde yaşayanlarda,  sinüzit hastalarında, alerjik nezlesi olanlarda ve burun damlası bağımlılarında rastlanmaktadır. Son dönemlerde özellikle ofis ortamlarında maruz kalınan sağlıksız klima koşulları da burun etlerinin şişmesine yol açmaktadır.

Konka şişmeleri, bazen tek başına burun tıkanıklığına yol açacak kadar büyüyebilir, bazen de burun eğrilikleri ile birlikte ortaya çıkabilirler. Günümüzde burun tıkanıklığını çok yönlü ele alarak, tıkanıklığa neden olan durumların tümüne, sadece gerekttiği ölçüde müdahale yapıyoruz. Burada uygulanan tüm operasyonlar “burun tıkanıklığı cerrahisi” başlığı altında toplanabilir. Kalıcı sonuçları olanaklı kılan bu konseptte örneğin bir deviasyon ameliyatı sırasında konkalara da küçültme uygulamaları yapıyoruz. Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler, konkalara daha etkin yaklaşılmasına imkan veren cihazların yayılmasını sağlamıştır. Şayet burun eğriliği rahatsızlığa yol açacak boyutta değilse, sadece burun etlerine uygulanacak girişimlerle burun solunumunun rahat bir şekilde yapılması sağlanabilir.

Burun Eğriliği Ameliyatı

"Septum Deviasyonu" burun orta bölümünün eğri olması anlamındadır, ameliyatının adı da “Deviasyon Ameliyatı” ya da “Septoplasti” olarak bilinir. Septoplasti ameliyatı aslında eğri kısımların çıkartılmak yerine düzeltilmesi ve düzenlenmesini ifade eder. Bu teknik biraz daha fazla süre, incelik ve deneyim gerektirir. Deviasyonun yeri ve boyutu çok önemlidir, zira burun girişine yakın çok hafif bir eğrilik, nefes almayı çok fazla engellerken, gerideki belirgin bir eğrilik belirti dahi vermeyebilir. Deviasyon ameliyatı burun içerisinden yapılır, eğriliğin yerine göre kullanılan teknikler ve araçlar farklıdır. Bu ameliyatın başarısı, iyi yapılmasının yanında, hemen her zaman burun içerisindeki olası diğer bozuklukların ve işlev sorunlarının beraber ele alınması ile sağlanabilir.

Burun Eğriliği Neden Olur Nasıl Ameliyat Edilir Tampon Şart mı

En az girişimle en iyi sonucu almak mümkün

Burun boşluğu içindeki tüm yapıların korunması gereken fonksiyonel ve dinamik bir organdır. Bu nedenle son yıllarda tüm cerrahi operasyonlar “en az girişimle en iyi sonuç alma” prensibini göz önüne alarak gerçekleştirilmektedir. Geçmişte konkaların tamamen çıkartıldığı tekniklerin yerini, günümüzde “küçültme teknikleri“ almıştır. Bu şekilde uygun bir yöntemle uygulanan endoskopik konka küçültülmesi, burun işlevlerini koruduğundan ve tampon gerektirmediğinden hasta için burun eğriliği ameliyatlarına göre daha konforlu olabilmektedir.

Konuyla İlgili Diğer Yazılar
  • 1
    1 answers
    BEYZA 17.12.2021 17:49:13

    Merhabalar hocam burnumda eğrilik var bugün bir doktora muayeneye gittim ve doktor burnumun çok eğri olduğunu ve tamamen eğriliğini düzeltemeyeceğini söyledi ilk kez böyle bir şey duydum doktordan doktora değişir mi bu durum sizce nasıl bir yol izlemeliyim ?

    1
    • 18.12.2021 17:56:36

      Beyza Hanım Merhaba, bazen bu olabilir. Eğri bölüm burun çatısını destekliyor olabilir ve yapılacak müdahalenin bu desteğin bozulmasına yol açacağı düşünülürse, burunda çökme olmaması için sınırlı davranılabilir. Bu durumda nefesin sağlanabileceği ve çatıyı riske sokmayacak kadar bir müdahale planlanabilir. Fakat bunu aşmanın yolları da olabilir; zira çatı desteğinin bozulabileceği durumlarda, kıkırdak desteği olarak hastanın kendi kaburga kıkırdağının kullanıldığı da olur. Yalnız bilginiz olsun ben de bu şekilde çalışmıyorum. Sizi kendim muayene etmeden önerimin doğruluğundan emin olmamakla birlikte, eğer eğriliğiniz dışarıdan da görülecek derecedeyse, rinoplasti üzerine çalışan ve kaburga kıkırdağı sağlayabilecek bir uzman bulmanız faydalı olabilir.

  • 1
    1 answers
    DERVİŞ 12.12.2021 15:54:15

    Merhaba ben 18 yaşındayım 6-7 yaşlarında burnuma ciddi bir darbe almıştım ve burnum aylarca şiş kalmıştı.Ailem beni o zaman tedavi veya teşhis için hastaneye götürmedi.15 yaşlarımda burnumda ciddi bir ağrı ve aynı zamanda burun kemiğimde eğrilik meydana geldi.Sizce bunun nedeni nedir? Teşekkürler

    1
    • 13.12.2021 15:23:39

      Derviş Bey geçmiş olsun. Burna alınan darbeler, özellikle küçük yaşlarda alınmışsa, kemik-kıkırdak gelişimi devam ederken, eğrilmelerle sonuçlanabiliyor. Siz de buna benzer bir durum tarif ediyorsunuz. Endoskopik muayenenizi yaptığımızda eğriliğin bulunduğu bölge ve ek bulgularına göre bunu teşhis edip tedavisini planlayabiliriz. Yalnız bilginiz olsun, burnun dışarıdan görünen eğriliklerinin düzeltilmesi için sıklıkla estetik yaklaşım (rinoplasti) gerekir. Ben bu konuda çalışmıyorum; yalnız burun içi bozukluklar üzerine çalışıyorum.

  • 1
    1 answers
    GÜLTEN 1.08.2021 01:29:22

    Merhabalar ben 21 yaşindayim bundan 1 sene önce doktora gitim doktor burun eğriliği var dedi şimdide sürekli tıkanıklık yasıyorum nefes alamaz hale geldim

    1
    • 1.08.2021 10:45:32

      Gülten Hanım merhaba, 18 yaşından sonra burun kıkırdak-kemik yapıları fazla değişmez. bu durumda, burun tıkanıklığın artmasının başka sebepleri de olabilir. Endoskopik muayene ve takiplerle teşhis ve tedavileri belirliyoruz; sizi de bekleriz.

  • 1
    1 answers
    TÜRKAN 20.03.2021 21:17:41

    Merhaba hocam kizim 20 yaşında burun eğriliği var.Gittiğimiz doktor ameliyat önerdi.Olmazsa ilerde sorun yaşar dedi.Bu ameliyat tehlikelimi yan etkileri var mi başarı oranı nedir Acil olmasımi gerekir.

    1
    • 21.03.2021 13:36:10

      Türkan Hanım Merhaba; her ameliyatın belirli riskleri vardır. Endoskopik muayene bulguları ve uyguladığımız tedavilerden aldığımız yanıtlara göre, tedavide bir sonraki aşamayı belirleriz. Hastanın sağlığı ve iyiliği için hangisi gerekliyse ona göre karar veririz; bu bazen ameliyat kararı da olur. https://www.milliyet.com.tr/pembenar/op-dr-atilla-sengor/burnumda-egrilik-varmis-ameliyat-olmam-gerekir-mi-2912213 sayfasındaki yazım burun eğriliği ameliyatı önerilmiş olanlar için bir fikir verebilir. Siz de okuyabilirsiniz.

  • 1
    1 answers
    MEHMET 4.11.2020 15:03:03

    hocam daha once 3 kez deviasyon ameliyati oldum. her ameliyatimdan sonra kazayla ufak darbe aldim ve eski haline dondu. sob ameliyatimda doktor dikkat et kulak veya kaburgadan kikirdak alinmasi gerekir artik tekrar ameliyat gerekirse demisti. suanda o doktoru bulamiyorumo doktor, burun tramvalarla beraber eski halini alir da dedi. suanda ise yine bir hali saha macinda darbe yedim burnum biraz kanadi ve sikayetlerim basladi ve tamamiyle en bastakilerle ayni sikayetler bunlar. yeniden ameliyat edebilecek bir doktor bulamiyorum. cekildigim tomografiyi devlet hastanesindeki doktorlara gosteriyorum var problem diyorlar ama bir bahane bulup ameliyattan kaciniyorlar ve sinus tedavisi veriyorlar ozelde gosteriyorum onemli bisey yok diyorlar. cok sıkıldim ben bu donguden ne yapmami tavsiye edersiniz

    1
    • 6.11.2020 18:20:34

      Mehmet Bey geçmiş olsun. Bu sayıda burun ameliyatı ve travmanın yaşandığı durumlarda burun yapıları olumsuz etkilenmiş olabilir. Ben kulak veya kaburga kıkırdağınının alınmasını gerektiren, ileri revizyon ameliyatları üzerine çalışmıyorum. Aslında meslektaşlarımın ameliyattan kaçınması da bu nedenlerle olabilir. Ama burun şekli ile ilgili bir sıkıntınız ve beklentiniz yoksa, burun tıkanıklığı veya sinüs hastalığı gibi durumlar konusunda size faydam olabilir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.