Burun Eti Ameliyatı

Burun Eti Ameliyatı

Yetişkinlerde burun tıkanıklıklarının başlıca nedenlerinden biri “burun eti büyümesi” ya da tıbbi adıyla "konka şişmeleri"dir. Burun boşluğunun yan duvarlarında bulunan konkalar (burun etleri) burun içinden geçen havayı temizleyen, nemlendiren ve ısıtan organlarımızdır. Burun etlerinin yapısal olarak büyük oluşları ya da bunları şişiren bazı koşul ve hastalıklar burun tıkanıklığına yol açabilirler. Örneğin hava kirliliği, sigara kullanımı, alerji, çeşitli sinüzitler ve bazı burun açıcı spreylerin uzun süre kullanılması konkaların bozulmasına ve büyümesine neden olabilir. Bazı estetik burun ameliyatları sonrasında da burun tıkanıklığı başlayabilir. Bunlarda burun pasajı daralmışsa, burun etleri normal boyutta oldukları halde, göreceli büyüklükleri nedeniyle tıkanıklığa yol açabilirler.

Burun eti büyümesinin tedavisinde başlangıçta bazı ilaç ve spreyler kullanılabilir. Pek çok hasta burun yıkama ile topikal steroid tedavilerinden fayda görür. Düzenli endoskopik takiple tedavinin etkinliği ve süresi belirlenir. Burun etlerinin yeteri kadar küçüldüğünde ve hastanın belirtileri düzeldiğinde tedavi sonlandırılabilir. Ancak bazı hastalar bu tedaviden fayda görmeyebilirler ya da ilaçları bıraktıktan sonra burun tıkanıklığı tekrar başlayabilir. İşte bu hastalarda konkaların şişmesine neden olabilecek, örneğin altta yatan bir sinüzit hastalığı olabilir. Bunlar da araştırıp teşhis edilirse etkene yönelik tedavilerle konka şişmesi yine tedavi edilebilir.

Burun Eti Büyümesi - Konka Şişmesi Püf Noktaları

Fakat burun eti şişmeleri şiddetli tıkanıklığına neden oluyorlarsa ve tıbbi tedaviler de bunları küçültmeye yetmiyorsa, bu durumda büyümüş konkalara müdahale etmemiz gerekir.

Burun Eti Ameliyatı

Konka şişmelerinin tedavisinde ileri deneyim sahibi uzmanlar olarak günümüzde "burun etlerini küçültme yöntemleri" kullanıyoruz; artık burun etlerinin tamamen kesilip alındığı doku kaybettiren yöntemleri kesinlikle kullanmıyoruz. Çünkü bu tip ameliyatlar kanamalı olmalarının yanı sıra, burun içerisine hasta rahatını bozan baskılı tamponların konmasını gerektirebilirler. Daha önemlisi ameliyat sonrasında burun pasajı açılmış olmasına rağmen, doku kaybı nedeniyle havayı hissetmeme durumları görülebilir. Ayrıca burun ve geniz kuruluğu ile geniz akıntısı gibi çok sıkıntılı tablolar meydana gelebilir. Bu duruma “boş burun hastalığı” (ing: empty nose syndrome) denilir.

Burun Etlerinin Küçültülmesi

Yukarıdaki sakıncalara ek olarak, burun işlevlerini de korumak amacıyla burun etlerini kesip almak ya da yakmak yerine artık günümüzde yalnızca küçültme tekniklerini uyguluyoruz. Burun eti ameliyatlarında endoskopik teknikle, genellikle kanamasız - tamponsuz ve günübirlik bir cerrahi ile hastanın rahatını fazla bozmayan lazer ya da radyofrekans gibi teknikleri kullanıyoruz. Benim konkaları küçültmede ileri deneyim sahibi olduğum ve ilk tercihim hemen her zaman lazer kullanımı olmuştur.

Konuyla İlgili Diğer Yazılar
  • 1
    1 answers
    FATMA D 1.06.2021 20:02:22

    Her sabah uyandigimda grip gibi oluyorum surekli burnum tikali belli saatlerde duzeliyo sonra tekrar tikaniyo burun etlerimin sistigini hissediyorum nefes almayi ozledim artik genizden konusmaya basladim ne yapmam gerekiyo

    1
    • 4.06.2021 09:35:15

      Zehra Hanım, burun etlerini şişiren/büyüten ve bunların üzerini kaplayan mukozayı ilgilendiren pek çok durum var. Bunları endoskopik muayene ile gördüğümüzde, sebebe yönelik tedaviyi belirleyebiliyoruz. Bunlar genellikle yumuşak doku yapılı olduğu için, ilaçlı tedaviler çoğu kez fayda ediyor. Bu tedavilerden fayda görmeyenlerde de burun eti küçültme ameliyatı (sebebin tedavisi ile birlikte) yapabiliyoruz.

  • 1
    1 answers
    SEMİH D 28.04.2021 01:39:43

    Hocam saygılar. 30 yaşındayım yaklaşık 11 yıl önce burnumdan ameliyat olmuştum 6 parça küçük küçük parçalar alınmıştı ve çok canım yanmıştı o zamandan beri hastaneye gitmeye korkar oldum ve halen burun tıkanıklığım devam ediyor başımı sağ tarafa cevirdigim zaman burnum sağ tarafı tıkanıyor sol tarafa çevirdigim zaman tarafı tıkanıyor. Burun spreyleri vs çözüm olmuyor ne yapmalıyım?

    1
    • 28.04.2021 17:46:16

      Semih Bey geçmiş olsun. Burun içini endoskopik muayene ile değerlendirip tıkanıklığınızın sebebini görmek gerekli. Buna göre hastalığınız, yumuşak doku şişmeleri ile ilgiliyse ilaçlı tedavilerle takibe başlarız.

  • 1
    1 answers
    RECEP Ç 17.04.2021 02:17:52

    Sol burun deliğimdeki ette çok ciddi bir büyüme var. İncirlideki e. hastanesinde doktor radyofrekans yontemiyle kucultebiliriz 10 dakikalik bir operasyonla dedi ve xxx tl fiyat cikardi(burnumda egrilik oldugunu da belirtti )Daha sonra Ç. hastanesindeki doktor çok da buyuk olmadigini ama burnumda egrilik oldugunu soyledi ve burun spreyi hap ve krem verdi ama burun etinde kuculme olmadi. Ben aynada eti goruyorum , isikta annemde gorebiliyor. Sol delikten hava girmiyor vucuduma. Ben pandemi bitene kadar egrilik operasyonunu duzeltmek istemiyorum. Ama konkanin kuculmesini istiyorum. Sizin tavsiyeniz nedir ?

    1
    • 17.04.2021 12:13:08

      Recep Bey, burun etleri dinamik yapılardır; 3 saatlik döngüler halinde şişer ve inerler. Ayrıca hem bu yapılar hem burun orta hattı, mukoza dediğimiz doku örtüsü ile kaplıdır. Bu örtü de çeşitli durumlardan etkilenir; ödem veya şişme olabilir. Ödemli bir mukoza altındaki eğriliği olduğundan daha fazla gösterebilir. Bu nedenle burna bir defa bakmakla tüm bunlar ve çözümleri ile ilgili en doğru karar anlık olarak verilemeyebilir. Tedavi ve takiplerle, farklı zamanlardaki endoskopik bulgular ve bunların tedaviye verdiği cevaplara göre, ameliyat yapıp yapmayacağımıza ve hangi ameliyatı yapacağımıza karar verebiliriz. Bu konuda yazdığım https://www.milliyet.com.tr/pembenar/op-dr-atilla-sengor/burnumda-egrilik-varmis-ameliyat-olmam-gerekir-mi-2912213 linkindeki yazı ilginizi çekebilir.

  • 1
    1 answers
    ALİ İ 23.03.2021 14:15:55

    Hocam iyi günler. Bende oda tozu allerjisi bulunmaktadır. Burun içi şeklinde aşırı deformasyonlar yoktur. Alerjik reaksiyondan dolayı yılın 12 ayında burun tıkanıklığı ve buna bağlı etkilerden muzdaribim. Bu bağlamda ikamet ettiğim ilde Radyo Frekans ile konka yakma işlemi yaptırdım fakat bu işlem "doktorun da dediği gibi" kalıcı olmadı hatta tıkanıklık daha da ağırlaşmaya başladı. Bilindiği üzere nazal spreylerden İli.adin ve türevleri ile bu şişkinlik giderilebilmekte ve tıkanıklık tamamen kalkmaktadır. Fakat prospektüs dede söylediği gibi 1 haftadan fazla kullanımlarda yan etkilerinden bahsedilmekte ve bir miktar baş ağrısı olarak geri dönmektedir. Sorum şu: 1- Bu hastalığımın tedavisi mümkün mü 2- Videolarınıda da anlattığınız gibi eğer mümkünse bu durumdan kurtulabilirmiyim. 3- Bulunduğum şehir itibariyle konaklama sıkıntısından dolayı aynı gün taburcu olabilirmiyim. iyi günler

    1
    • 24.03.2021 10:03:50

      Ali Bey İyi günler. Alerji varsa, bu konuda Alerji Uzmanlarının desteğini de almalısınız. Bu şekilde fayda göremezseniz, alerji dışı nedenleri aramamız gerekiyor. Bu tip durumlarda sebebi bulup tedavi etmeye çalışıyorum; eğer büyüten neden bulunmadan alt konkalara müdahale yapılırsa, sizin de yaşadığınız gibi kalıcı sonuçlar alınamayabiliyor. Benim sprey bağımlılığından kurtarmak için uyguladığım tedaviler de bunu temel alıyor. Bu nedenle herhangi bir müdahale/ameliyatı ilk aşamada uygulamıyorum; dolayısıyla konaklaa, taburculuk vs gibi durumlar ilk aşamada söz konusu değil. Önce endoskopik muayene yapıyorum; buna göre belirlediğim tedavileri uygulayarak hastayı takip ediyorum. Zaman içinde tüm teşhisler ve tedavileri ortaya çıkıyor. Buna göre bir müdahale gerekecek olursa, onun planlamasını beraber yaparız.

  • 1
    1 answers
    NAZLI B 21.03.2021 20:37:51

    Değerli hocam 4/5 oldum 15 sene önceleri konkalar kıkırdakların bazıları alınmış malesef burun kenarlarında ufaktan bir çökme oldu bide 10 kilo aldım dahada kötüye gitti nefes almam üstüne bide bu ameliyatların yüzünden alerjik durumda söz konusu yıllardır beni bu muzdarip durumdar kurtarcak bir hekim arıyorum cevap bekliyorum saygılarımla

    1
    • 22.03.2021 13:48:52

      Nazlı Hanım geçmiş olsun. Burun kanatlarındaki çökme ve cilt kalınlığı konusunda benim size faydam olmaz. Kilo verilmesi ve bir Cilt Hastalıkları Uzmanının tedavisi sizi belki rahatlatabilir. Burun kanadı rekonstrüksiyonu için de bir Plastik Cerrah yardımcı olabilir. Ben size burun içi ile ilgili hastalıklar konusunda destek sağlayabilirim.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.