
Anne-babalar, aile büyükleri ve hatta yakın akraba ve dostlar, evin küçük prensesleri ve prensleri hasta olduğunda seferber olurlar. Sık hastalanmalar, bademcik, geniz eti, kulak sıvısı, bunların çeşitli ameliyatları, herkes tarafından farklı onlarca öneri ve bir de internet ortamının çelişkili bilgileri eklendiğinde, aile bıkıp usanır ve ne yapacağını bilemez hale gelir.
Oysa ebeveynler şunu bilmelidirler ki, Çocuk KBB alanının "solunum durması" veya "apne" ile birlikte olan hastalıkları dışındakiler hemen ameliyat gerektirmez. Pek çok hastalık ilaçlarla tedavi edilebilir. Bugün Çocuk KBB hastalıklarının tümünü doğrudan görerek teşhis etme olanaklarına sahibiz. İnce çocuk endoskopları kullanarak örneğin geniz etinin boyutunu doğrudan görebiliyor, kulak sıvısının kıvamını dahi çocuğa fazla bir rahatsızlık vermeden belirleyebiliyoruz. Sık sorunlar yaşayan küçük hastaların hangi yöntemle tedavi edileceğine ancak ve ancak bu şekilde karar veriyoruz.
- "Çocukları Hastalıklardan Korumak İçin Gerekli Bilgiler" Kitabının PDF Dosyasını İndirmek için Tıklayın.
- Geniz Eti Sorunu Videosunu İzlemek için Tıklayın.
Merhaba hocam, benim 3 yaşında oğlum var. Doğumdan itibaren sol burun kemiğinde eğrilik bulunduğunu söylediler. Burun tıkanıklığı olduğu için ufak bir koşma da normalden fazla bir şekilde terliyor. Kan tahliline baktırdığımızda herhangi bir anormallik gözükmedi.Bunun sebebi burunda ki kemik eğriliği olabilir mi? Burun ameliyatını KBB uzman doktorla görüştüğümüz de 18 yaşında ameliyat olabileceğini söyledi. Bu yaşta burun kemik düzeltme ameliyatı Uygun olur mu? Bu durum için ne önerirsiniz
Merhaba, burun-yüz gelişimi 18 yaşına kadar devam eder. Buna göre küçük yaşlarda saptanan bir koşul gelecekte değişebilir. Yani önemsiz bir durum ameliyat gerektirebilir ya da tam tersi önemli gibi görünen bir durum düzelebilir. Ayrıca bu yaşlarda yapılan ameliyatlar yüz gelişmini etkileyebilir. Bu gibi nedenlerle, çok ileri durumlar dışında küçük yaşlarda deviasyon ameliyatı yapılmaz. Küçük yaşlardaki tıkanıklık sebepleri, erişkinlerde de olduğu gibi yine endoskopla değerlendirilmeye çalışılmalıdır. Sebebin/sebeplerin teşhisinde en doğru bulgular bu muayene ile elde edilebilir. Uyumlu bir çocukta, ince bir endoskopla bu muaynene yapılmaya çalışılabilir. Bu yaşlarda eğrilikten ziyade infeksiyonlar, alerjik nezle veya geniz eti gibi durumlar tıkanıklık sebebi olur. Bunlar saptanırsa, çeşitli ilaç ve spreylerle de tedavi uygulanabilir.
merhaba kızım 2 yaşında,burun tıkanıklığı ve alerji durumumuz çok oldugu için zad.teni son bahar kış aylarında hayatımızdan çıkaramıyoruz fakar bunun dışında gece terörü teshisi koyuldu ve at.rax başlamak istedi doktorumuz ama buna izin vermedim.uyurken tükürüğü birikiyor öksürük oluyor,burnu tıkandığında agzı açık horluyor,bazende nefesini tutup birden alıyor bunlarla beraber saga sola dönüp çıkğlık atıyor yani ben çözemiyorum huzursuz uykumu yoksa neseften dolayı mı uyku kalitesi düşüyor birde atopik egzeması da var,ben ne yapayım 2 yıldır uykularım haram çocuk da yorgun uyanıyor,sizemi geleyi. alerji doktorunamı gideyim bilemedin
Gül Hanım geçmiş olsun; ikisi de olabilir. Ben geniz etini endoskopik muayene ile görmeye çalışacağım; burun mukozasının durumu da aleri olup olmadığı açısından yorumlanabilir. Ama 2 yaşında endoskopik muayene bazen yapılamayabilir. Kızınızı ürkütmeden, iletişim kurarak bu muayeneyi deneyebiliriz; ilk denemede başarılı olamazsak zorlamayız, takiplerindeki kontrollerinde genellikle başarılı oluruz. Endoskopik muayeneyi hiç yapamayacak olursak, benim size diğer meslektaşlardan daha fazla faydam olmayacaktır.
Merhaba hocam, 1 yasinda oğlum var 4.ayindan bu yana kulagini her cekistirdiginde aile hekimi yada cocuk hastaliklarina goturuyoruz hep antibiyotik ve damla kullandik. Fakat antibiyotikler bitince 2 gun sonra tekrar oluyordu. 9. Kulak iltihabindan sonra kbb gittigimizde intihap yok kullanmayin dedi ve ben tabi ikilemde kaldigim icin baska kbb goturdum oda yok dedi disindendir dedi iki kulağa t.e.s.t yaptilar. Bebegim hala kulagini karistirip durduk yere agliyor biliyorum cani yaniyor fakat ben kime inanayim viruus yuzunden hastaneyede gitmek istemiyorum sizce kbb kendi alaninda uzman oldugu icin onumu dinleyeyim yoksa baska kbbye dahami gideyim.
İlyas Bey, bu tip durumlar sandığınız kadar karışık değildir. Bizler endoskopik muayene için kullandığımız ışıklı kameralar ile kulak zarını büyük büyütme ile ekranda görebiliyoruz. Bazı t.e.s.tlerle orta kulak basıncını dahi ölçebiliyoruz. Bu şekilde teşhis ve tedaviyi belirliyoruz. Bu konuda donanıma sahip olan bir hekim teşhis ve tedaviyi yapabilir. Ancak kulak iltihaplanır, düzelir, tekrar iltihaplanır; dolayısıyla muayene olduğu dönemde hastalık yoksa bulgular normaldir. Bunun dışında 1 yaşındaki oğlunuz 9 kez kulak iltihabı olmuşsa, sürekli tedavi verilmesi bir yana; niçin bu kadar sık hastalandığı, bağışıklık sisteminde bir sorun olup olmadığı veya mikrop alabileceği odakların Çocuk doktorunuz tarafından belirlenmesi ve tedbir alınması gerekir.
Merhabalar Atilla bey, 6 yaşımda ki kızımda 15 gün içinde iki defa hafif burun kanaması oldu. Son kanamadan önce burnum kanıyor galiba dedi ve ardından hafif sümüklü kanama oldu. Ve hepsi gece yatmadan önce ortaya çıktı. KBB bölümünemi başvurmalıyım bir de endişelenmelimiyim? Şimdiden teşekkürler, saygılar.
Zafer Bey Merhaba, burun kanamaları çok farklı sebeplere bağlı olabilir. Bunların sebebini ve kaynağını endoskopik muayenede görerek belirlemek gerekir. Endişelenmeyin fakat vakit kaybetmeden, endoskopik muayene için bir KBB Uzmanına görünmek gerekir.
Iyi aksamlar oglum 3.5 yasinda ve iki uc ayda tekrarlayan kulak iltihabi oluyor bademcigi cok buyuk oldugunu ve 4 yasina kadar bizi zorlayacagini tatilde doktor soylemisti ama konusmada gecikme var simdi acaba bu geniz eti olabilirmi salgin nedeniyle nereye gidecegimizi bilmiyoruz size gelsek bi risk olurmu kendimde hemotoloji hastasiyim simdiden tsk
Gülay Hanım, muayenehanemde salgına karşı tedbirleri 15 Mayıs’tan sonra uygun hale getirmiş olacağım. Ama hastalığınız için endişeniz varsa, babası veya bir başka yakınınız da oğlunuzu getirebilir. Oğlunuzun kulağında sık sık iltihaplanma oluyorsa, ara dönemlerde orta kulakta sıvı toplaması devam etmiş olabilir (efüzyonlu otit). Bu durum uzun sürdüğünde duyma azlığına bağlı konuşmada gecikme yapabiliyor. Bu durum geniz eti büyümesiyle ilişkili olabilir; bunları endoskopik muayene ve timpanometri t.e.s.tleriyle belirleyebiliriz. Ama bunlar yoksa, konuşma gecikmesinin başka (nörolojik) nedenleri de olabiliyor.