
Orta kulakta sıvı toplanmasının birincil nedeni burun tıkanıklığıdır. Bu durum daha sık olarak çocuklarda görülmekle beraber bazen erişkinlerde de olabilir. Burun tıkanıklığı varken orta kulak boşluğunun havalanması bozulur ve orta kulakta vakum oluşur. Bunun nasıl olduğunu anlamak için, hemen burun deliklerinizi kapatıp yutkunun; kulaklarınızda bir çıtırtı ve vakum etkisini hissedebilirsiniz. Kısa süreli burun tıkanıklıkları, örneğin basit nezle ve grip ya da fizyolojik burun tıkanıklıklarında genellikle sorun yaratmaz. Fakat sinüzit hastalığında, burun içindeki işlevsel ve anatomik bozukluklarda ya da çocuklarda sık karşılaştığımız geniz eti ve alerji gibi hastalıklarda, yani kısacası uzun süreli burun tıkanıklığına yol açan koşullarda efüzyonlu otit (seröz otit) gibi durumları sıkça görüyoruz. Bazen bir üst solunum yolu infeksiyonu sırasında yapılan uçak yolculuğunda, özellikle uçak alçalırken orta kulakta basınç dengelenemediğinde de orta kulakta sıvı toplanabiliyor.
Kulakta Sıvı Toplanması Nasıl Tedavi Edilir
Orta kulakta sıvı birikmesi çoğu kez ilaç tedavileri ile iyileşir. Ancak bu tedavileri, hem orta kulaktaki sıvının geçtiğini görerek, hem de orta kulaktaki basıncının düzeldiğini ölçerek sonlandırmak çok önemlidir. Zira sıvının geçtiği fakat orta kulak basıncının hala vakumda olduğu durumlarda sıvı toplanması tekrarlayabilir. Orta kulak basıncındaki düzelmeyi Şengör KBB'de timpanometre cihazımızla kolaylıkla ölçebiliyoruz. Bununla birlikte kulakta sıvı toplanmasının tekrar etmesini önlemek için, buna neden olan burun tıkanıklığının da beraber ele alınması gerekir. Burun tıkanıklığına yol açan nedenin tedavi edilmemesi durumlarında seröz otitler tekrar edebilir, ayrıca sıvının geçmesi de güçleşir. Orta kulakta sıvı toplanması uzun sürerse hastanın işitmesi riske girebilir. Uzun süreli efüzyonlu otitlerde sıvının içinde oluşan toksik maddeler kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir. Bu olasılık çok düşük olsa da, ağır sonuçları olması nedeniyle, özellikle ilaçlarla tedaviye rağmen düzelmeyen seröz otitlerde, sıvının boşaltılmasını ve kulak tüpü takılmasını öneriyorum. Tüm bunların sebebi eğer geniz eti ise, sonradan tekrarlama olmaması için beraberinde geniz eti de alıyorum. Erişkin hastalarda burunla ilgili farklı ilaç tedavileri veya bazı operasyonlar gerekli olabiliyor.
Kulağa Tüp Takılması
Tüp takılması mikroskopik görüş altında çok hassas bir müdahaledir, çocuklarda narkoz altında yapılır ve ağrılı bir işlem değildir. Erişkinlerde ise, kulak tüpü çoğu kez narkoz gerektirmeden, kolaylıkla takılabilir. Kulak tüpünü kulak zarının üzerinde 2-3 milimetrelik bir makara gibi düşünebilirsiniz; ortasındaki delikten orta kulağa hava girmesini sağlar. Kulak tüpü, kulak zarında bulunduğu süre boyunca orta kulağı ve kulak zarını vakum etkisinden korur. 3 ay ila 1,5 sene içerisinde kendiliğinden düşer, genellikle tekrar narkoz verilmesi gerekmez. Burun tıkanıklığı da beraber tedavi edilmiş çocuklarda, kulak tüpünün tekrar takılması gerekliliği yok denecek kadar azdır.
Doktor bey benim kulağımda geçmeyen bir sıvı birikimi ve kulak zarında çökme vardı bu yüzden isitme kaybı vardı sürekli tıkalı burun doluymuş gibi hissettiğim bir kulağım vardı esnedikçe çıtırdıyodu basınç ve işitme t.e.s.ti yapıldı burnumdan bir parça alındı alınan parçanın sonuçları temiz çıktı 1 hafta önce iki kulağıma tüp takıldı ve burnumdan yine parça alındı sağ kulağım şuan iyi ama sol kulağıma tüp takıldığında 3 gün kanadı ve kulağım tıkandı kontrole gittiğimde kulağımı temizlediler ve şuan hala tıkalı ve sol kulağımda ağrı ve citirdama var normal mi acaba bunlar
Dicle Hanım geçmiş olsun; kanama olduysa, dışarısını temizleseler de orta kulakta bir miktar kalmış olabilir. Endişeniz varsa, doktorunuza kontrole gittiğinizde, kulağınıza bakıp durumu izah edecektir.
Sayın hocam merhabalar. Öncelikle bizlere soru sorma imkanı verip, özenle bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Biz Düzce’de yaşıyoruz. 3,5 yaşındaki kızım anaokuluna başladığımdan beri tekrarlayan hastalıkları mevcut. Öksürük, burun tıkanıklığı daimi, sadece azalıp artıyor. Burada bir KBB doktoru kulakta sıvı birikmesi olduğunu, geniz etinin neredeyse burnunu tamamen kapattığını ve ameliyat olması gerektiğini söyledi. Biz tedirginliğimizden ötürü hep erteledik düzelmesini bekledik fakat düzelmedi. İşitmede problemler olmaya başladı, artık eskisi kadar iyi duyamıyor, bazı sesleri duymadığını ifade ediyor. Ameliyat yaptırmaya karar verdik. Doktor arayışındayken sizi buldum. İlaçla tedavinin mümkün olabileceğine yönelik yazınızı okudum. Sizce ameliyat bu durumda şart mıdır? İşitme sorunu ortadan kalkabilir mi? Nasıl bir yol izlememiz gerektiği hakkında bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Duygu Hanım geçmiş olsun. Ameliyatlı seçenekleri ben, hastalığın belirli bir süre ilaçlı tedavilere rağmen düzelmemesi halinde öneriyorum. İlaçlı tedavilerde kullanılanlar ve süreler hekimden hekime farklı olabilir. Kendi uygulamamda en az 1 ay tedavi yapıyorum (sıvı çok yoğunsa/eskiyse bu süre kısalabilir). Bu süre sonunda düzelmezse ben de ameliyat yapıyorum. Burada endişemiz sıvının iç kulağı veya orta kulak yapılarını olumsuz etkilemesidir. Ben ancak kulaktaki sıvının görünümüyle yoğunluğu ve süresi hakkında fikir sahibi oluyorum. Sıvı eski/yoğun değilse sıklıkla düzeliyor.
10/01/2022 de üst solunum yolu enfeksiyonu geçerdim iyileştikten 2 gün sonra 17/01/2022 tarihinde sol kulağım tıkandı yaklaşık 2 gün sonra 19/01/2022 tarihinde doktora gittiğimde sol kulağımda sıvı birikintisi olduğu söylendi ve soğuk algınlığı ilacı, burun spreyi ve p**nol kortizonlu ilaç verdi yani ilaçlarıma 19/01/2022 de başladım kortizonlu ilacı 5 gün kullanmamı söyledi. 3 gün sonra sağ kulağımda hafif bir çıtırdıma 6. günde ise 24/01/2022 de asıl şikayetimin olduğu sol kulağımda 2 defa olmak üzere çatırdı patırdı meydana geldi sağ kulağıma göre biraz daha hissedilir bir çatırdama idi, kontrole gittiğimde sıvının durduğunu ve ilaçlı emar ve işitme t.e.s.ti istedi, özel bir polikinlik olduğunundan dolayı fazla ücret çıktı yaptıramadım. bu çatırdı patırdılar iyiye işaretmidir 6. güne kadar çatırdama olmuyordu ? ilaçlarımı kullanmaya devam etmelimiyim ? emar ve işitme t.e.s.tinin pahalılığından dolayı o sürece devam edemiycem
Burak Bey geçmiş olsun; hastalık sadece üst solunum yolu infeksiyonu sonrasında efüzyonlu otit gelişmesi ise, bu genellikle korkulacak birşey değildir. Tedavi ile sıklıkla düzelir; MR gibi tetkiklerle ileri araştırma gerektirmez. İlk aşamada sıvının düzelmesi, sonrasında basıncın düzelmesi gerekir. Bu süreçte çıtırtılar vs olabilir; ancak iyileşme için sadece bununla karar veremeyiz. Kulaktaki sıvıyı ve düzelip düzelmediğini kulak zarı yarı transparan olduğu için endoskopla veya mikroskopla bakarak gözlemleyebiliriz. Gerekirse basınç testi (timpanometri) ile doğrularız. Ancak sizi ben muayene etmediğim ve takiplerinizi yapmadığım için size verilen ilaçların ve istenen tetkiklerin tam amacını bilemem; doğru veya yanlış olduğunu söylemem. Ayrıca ilaçlar ve süreç hakkında öngörülerde bulunmam doğru değil.
Hocam 3 gün ateş ve grip vardı daha sonrasında sol kulakta sancima gerçekleşti ve bende biraz oynadım maalesef sonra acilden gittim doktara güzelce agrimayan kulaktan örnek alarak ağrıyan kulağıma baktı 2 adet damla yazdı onları 1 rer damla damlattim sonrasında basınç yaptı ve az duyuyorum cinlamada var az bişey bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler
Samet Bey geçmiş olsun, keşke kulaktaki hastalığın teşhisini doktorunuzdan öğrenseydiniz. Ama bu tip durumlarda aklımıza ilk başta "orta kulak iltihabı" ya da "dış kulak yolu iltihabı" gelir. Kulak damlaları ilkinde etkili olmayabilir. Ayrıca başka olasılıklar da vardır; tedavileri de farklılık gösterir, fayda görmezseniz bir KBB Uzmanına görünmelisiniz. Ben sizi Salı gününden önce göremem.
Merhaba iyi çalışmalar hocam Hocam ben bundan bir buçuk iki yıl kadar önce özel bir hastanede orta kulak iltihabından dolayı Kulak tüpü taktırdım meslektaşınız bana kulağında sıvı kalmamış tüpü çıkaralım dedi tüpü çıkarttıktan bir gün sonra kulağım iyice tıkandı psikolojik olarak baskı uygular gibi oldu Tekrar gittim o zaman iltihap Temizlenmemiş tekrar Türk takalım dedi tekrar tüp takıldı işitme kaybı yaşamıştım hala işitme Kaybım duruyor Kulak tüpü de kulağımda burnumu tıkayarak kullanımı açmaya çalışıyorum Bunu nasıl çözeriz hocam teşekkürler
İsmail bey geçmiş olsun. Bazen tüp çıkartıldıktan veya kendiliğinden attıktan sonra, takılmasına sebep olan durum tekrar edebiliyor. OBunu daha çok burun tıkanıklığı olan hastalarda görüyoruz. Ama bazen operasyonun kendisine ait veya sonrasında gelişmiş olabilecek, kulak zarı veya orta kulakla ilgili değişimler de olabiliyor. Dolayısıyla önce muayenelerinizi yapacağız, gerekirse bazı filmler ile testlerinizi değerlendireceğiz ve teşhisleri belirleyeceğiz. Bundan sonra tedavisi olup olmadığını ve nasıl olacağını göreceğiz.