Sinüzit Çeşitleri

Süresine Göre Sinüzit Çeşitleri

  • Akut Sinüzit: hepimizin bir nezle veya grip sonrası senede 1-2 defa yaşayabildiği geçici iltihaplanmalardır. Çoğu kez antibiyotik tedavisiyle kısa sürede en fazla 1 ay içinde düzelir.
  • Subakut Sinüzüt :1-2 ay arası süren sinüzitlere denir. Kronik sinüzitler genel olarak 2 ay veya daha uzun sürerler.
  • Tekrarlayan Sinüzitler: Yıllarca süren ve yılda birkaç defa olan sinüzitlere tekrarlayan (Rekürran/Rekürren) sinüzitler denir.
  • Kronik Sinüzitler: Tekrarlayan sinüzitlerin bir çeşit kronik koşul olduğu söylenebilir.

Yaşa Göre Sinüzit Çeşitleri

  • Çocuk Sinüzitleri
  • Erişkin Sinüzitleri

Çocuk sinüzitleri ve erişkin sinüzitleri. Çocuklarda da sinüzit atakları görülür. Geniz eti çocuklarda sinüzit ataklarının önde gelen nedenlerindendir. Çocuk sinüzitlerinde sıklıkla alerjik nezleyi de beraber görüyoruz. Erişkin yaşlarda geniz eti olmaz (geniz eti 16 yaşından sonra kaybolmuş olmalıdır)

İltihaplanan Bölgeye Göre Sinüs Çeşitleri

Paranazal sinüsler, sinüs boşluklarının tümünü kapsayan tıbbi bir tanımlamadır. Sinüzit hastalığı hangi sinüsü tutmuşsa ona göre isimlendiririz. Bunlardan maksiller sinüzit yanak bölgesinin, frontal sinüzit alın bölgesinin, etmoid sinüzit göz arasındaki sinüslerin ve sfenoid sinüzit ise kafamızın orta bölümündeki sinüslerin iltihaplanmasıdır. Tümünün iltihaplanmasına pansinüzit deriz.

Etkene Göre Sinüzit Çeşitleri

Bakteriyel sinüzitler ve mantar sinüzitleri. İltihaplı sinüzit denildiğinde sıklıkla bakterilerin yol açtığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntılarının bulunduğu sinüzitler akla gelir. Oysa antibiyotiklerle düzelmeyen sinüzit hastalarında, üstelik tropikal ülkelere seyahat öyküsü de varsa mutlaka mantar sinüzitlerini düşünmek gerekir. Tıbbi adıyla da fungal sinüzitler belirgin hastalık tablosu yaratmadan sinsi ağrı veya geniz akıntısı belirtileriyle yıllarca sürebilirler.

Birlikte bulundukları hastalıklara göre sinüsler

Odontojenik sinüzitlerde dişle ilgili bir müdahale sonrası, ağız içiyle bağlantılı bir kanal oluşabilir veya implant ya da dolgu maddesi sinüs boşluğu içine girerek burada iltihaplanmaya yol açabilir. Alerjik sinüzitlerde, burun içinde oluşan yoğun akıntılar ve mukoza şişmeleri, sinüs kanallarını tıkayabilir. Eozinofilden zengin alerjik salgılarda bulunan toksik maddeler burun mukoza örtüsünün ve sinüs içerisinin işleyişini bozabilir.

Polipli sinüzitlerde nedeni henüz tam olarak belirlenememiş polip adı verilen oluşumlar sinüs kanallarını tıkarlar. Bunlar kortizon tedavisi ile geriletilebilirler ancak tekrarlama eğilimindedirler.

Genetik kökenli sinüzitler mukoza örtüsünün işleyişinin bozulduğu immotil silia sendromu, Kartagener sendromu ve kistik fibrozis gibi durumlardır. Bunlar çocukluk çağından itibaren ömür boyu sürebilecek sinüzit hastalıklarına yol açabilirler.

Görüldüğü gibi sinüzit çeşitleri çoktur, tüm bu durumların kombinasyonları da olabilir. Bu nedenle sinüzit tedavisi basit bir konu değildir. Başarılı sinüzit tedavisi için sinüziti doğru teşhis etmek ve tüm yönleri ile ele alabilmek gereklidir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.